1 - 15 august 2003

Strategies & Consulting
e&m Market
Market Research
Audit & Taxation
LawCurs valutar
luni,
10 martie 2008
1 EUR = 3 lei
1 USD = 2 lei
1 GBP = 4 lei

INFORMATII BURSIERE
Date, grafice si
informatii la zi despre toate actiunile cotate la

Bursa de Valori Bucuresti
Introduceti simbolul unei societati cotate
Serviciu gratuit asigurat de www.kmarket.ro

INFORMATII FONDURI
Date, grafice si valoarea titlului pentru
fondurile mutuale

inscrise in UNOPC


Serviciu gratuit asigurat de
www.kmarket.ro
Serviciul 112 poate folosi bazele de date ale operatorilor de telefonie

În ultima perioadă au fost purtate mai multe discuții referitoare la problema confidențialității datelor abonaților la un serviciu de telefonie, în condițiile în care serviciul pentru apeluri de urgență, 112, va folosi bazele de date ale operatorilor.

În consecință, MCTI a organizat o conferință de presă în care a explicat necesitatea acestei componente a serviciului, arătând, de asemenea, că este o practică europeană care nu periclitează confidențialitatrea datelor abonaților.

"Toate sistemele nationale unice pentru apel de urgenta din Europa folosesc bazele de date ale operatorilor de servicii de telefonie, din doua motive: pentru identificarea si localizarea apelantului aflat intr-o situatie de criza, in cazul in care acesta se afla in imposibilitatea de a furniza operatorului detalii despre locația sa, precum și pentru verificarea prealabila a veridicitatii apelului," a arătat secretarul de stat Ion Smeeianu.

Confidențialitatea acestor date este protejata prin Legea nr. 676 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul telecomunicatiilor, prin Legea nr. 92/1996 de organizare si functionare a STS, operatorul sistemului 112, si prin articolele 195 si 196 din Codul Penal. Aceste acte normative exclud comercializarea bazelor de date si utilizarea lor in orice alt scop decit protejarea cetatenilor si rezolvarea eventualelor situatii de criza in care acestia s-ar putea afla si asigura folosirea lor strict in scopul pentru care au fost puse la dispozitia institutiei.

"Dar daca un cetatean suna la 112 si apoi se afla in imposibilitatea fizica de a explica operatorului unde anume se afla si ce i se intimpla, daca scapa telefonul din mina din cauza unui atac de cord, a fumului unui incendiu sau a agresiunii unui infractor, serviciile specializate de interventie trebuie sa poata totusi fi trimise undeva, intr-o locatie anume, unde sa poata solutiona situatia de criza," a aratat Ion Smeeianu. "De asemenea, daca cineva doreste sa abuzeze de acest serviciu si de resursele specializate si da telefoane nejustificate, aceste apeluri trebuie selectate si neluate in considerare, pentru ca de buna functionare a acestui serviciu de interes national depinde siguranta fiecarui cetatean al Romaniei".[ Editorial ] | [ Cover Story ] | [ e-Business ] | [ e-Technology ] | [ Education & HR ] | [ Events ] | [ e-Shore Magazine ]