1 - 15 august 2003

Strategies & Consulting
e&m Market
Market Research
Audit & Taxation
LawCurs valutar
luni,
10 martie 2008
1 EUR = 3 lei
1 USD = 2 lei
1 GBP = 4 lei

INFORMATII BURSIERE
Date, grafice si
informatii la zi despre toate actiunile cotate la

Bursa de Valori Bucuresti
Introduceti simbolul unei societati cotate
Serviciu gratuit asigurat de www.kmarket.ro

INFORMATII FONDURI
Date, grafice si valoarea titlului pentru
fondurile mutuale

inscrise in UNOPC


Serviciu gratuit asigurat de
www.kmarket.ro
Noi reglementari pentru serviciile postale din Romānia
Un pas spre armonizarea cu prevederile acquis-ului comunitar


Guvernul a discutat si a aprobat, la sfārsitul lunii ianuarie, mult asteptata Ordonanta privind serviciile postale, care realizeaza armonizarea cadrului de reglementare īn domeniul serviciilor postale cu prevederile legislatiei europene īn domeniu. Legislatia existenta pīna īn prezent īn sectorul serviciilor postale, Legea nr.83/1996 a serviciilor postale si Ordinul ministrului comunicatiilor nr.226/1997 privind serviciile nerezervate, nu erau armonizate cu prevederile acquis-ului comunitar. Noua ordonanta va abroga si va īnlocui actuala Lege nr. 83/1996, transpunīnd integral prevederile Directivei 97/67/CE (Postal Services Directive).


"Prin aceasta ordonanta se definesc standarde minime de calitate pentru serviciile postale, se instituie obligatia existentei unor mecanisme de solutionare a plīngerilor utilizatorilor, se reglementeaza īn concordanta cu cerintele legislatiei europene serviciile postale care intra īn sfera serviciului universal si se asigura cadrul legal pentru liberalizarea graduala a pietei serviciilor postale. Mi se pare extrem de important ca impunem conditii pentru ca furnizorul de servicii postale sa fie raspunzator fata de utilizatori pentru prestarea serviciului. Legislatia trebuie sa asigure, chiar si īn era Internet-ului, accesul tuturor cetatenilor la servicii postale sigure si de calitate," a declarat ministrul Nica referitor la serviciile postale.

Serviciile incluse īn sfera serviciului universal sunt:

  • colectarea, sortarea, transportul si livrarea trimiterilor postale, interne sau internationale, īn greutate de pīna la 2 kilograme, precum si a coletelor postale, interne sau internationale, īn greutate de pīna la 10 kilograme;
  • distribuirea coletelor postale expediate din afara teritoriului Romāniei catre o adresa aflata pe acest teritoriu, īn greutate de pāna la 20 kilograme;
  • serviciul de trimitere recomandata si serviciul de trimitere cu valoare declarata, indiferent daca trimiterea este interna sau internationala;
  • orice alte servicii postale, stabilite prin hotarāre de Guvern, daca raspund unor necesitati de ordin social sau economic ale utilizatorilor care nu pot fi asigurate īn mod satisfacator īn conditiile unei piete concurentiale.

Furnizarea serviciilor postale incluse īn sfera serviciului universal se poate face numai pe baza licentei individuale care poate contine, īntre altele, obligatii privind asigurarea unor servicii din sfera serviciului universal, inclusiv cerinte referitoare la calitatea, disponibilitatea si conditiile de prestare a serviciilor īn cauza, obligatii legate de respectarea drepturilor rezervate furnizorilor de serviciu universal, precum si obligatii privitoare la eventuale contributii datorate de titular īn baza unui mecanism de compensare a costurilor implicate de prestarea serviciilor postale din sfera serviciului universal.

Furnizarea serviciilor postale care nu sunt incluse īn sfera serviciului universal se poate face pe baza autorizatiei generale, care se acorda cu conditia ca solicitantul sa īsi asume obligatia de a respecta cerintele esentiale, precum si prevederile legale care reglementeaza aceste cerinte esentiale. Autoritatea de reglementare stabileste conditiile si procedura de acordare, modificare, retragere si suspendare a autorizatiei generale, precum si obligatiile titularilor.

Conform noii odonante, tarifele serviciilor postale din sfera serviciului universal trebuie sa fie accesibile, transparente, nediscriminatorii si bazate pe costuri. Restul prevederilor cu caracter de protectie a intereselor utilizatorilor au īn vedere, īn principal, stabilirea obligatiei de respectare a standardelor de calitate stabilite de autoritatea de reglementare, precum si a obligatiei de a stabili un mecanism simplu, transparent si accesibil de solutionare a reclamatiilor primite de la utilizatori, īn special īn ceea ce priveste pierderea, distrugerea partiala ori totala sau deteriorarea trimiterilor postale precum si nerespectarea standardelor de calitate a serviciilor.

Textul noii ordonante este disponibil la www.mcti.ro.[ Editorial ] | [ Cover Story ] | [ e-Business ] | [ e-Technology ] | [ Education & HR ] | [ Events ] | [ e-Shore Magazine ]