1 - 15 august 2003

Strategies & Consulting
e&m Market
Market Research
Audit & Taxation
LawCurs valutar
luni,
10 martie 2008
1 EUR = 3 lei
1 USD = 2 lei
1 GBP = 4 lei

INFORMATII BURSIERE
Date, grafice si
informatii la zi despre toate actiunile cotate la

Bursa de Valori Bucuresti
Introduceti simbolul unei societati cotate
Serviciu gratuit asigurat de www.kmarket.ro

INFORMATII FONDURI
Date, grafice si valoarea titlului pentru
fondurile mutuale

inscrise in UNOPC


Serviciu gratuit asigurat de
www.kmarket.ro
Oamenii din īntrega lume īncep sa accepte globalizarea, dar au temeri īn privinta locurilor de munca, saraciei si mediului

Cel mai mare sondaj mondial referitor la problema globalizarii, acoperind tari ce contin 67% din populatia globului, a aratat ca oamenii doresc din ce īn ce mai mult globalizarea economica, dar, īn acelasi timp, au īn unele domenii asteptari ce vor fi greu de satisfacut. De asemenea, multi dintre cetateni se tem de aspectele daunatoare ale globalizarii.

Desfasurata īn ultima parte a anului 2001, componenta a primului sondaj mondial de dupa 11 septembrie, cercetarea a aratat ca:

  • Oamenii din majoritatea tarilor asteapta de la globalizarea economica o īmbuntatire a situatiei proprii si a familiei.
  • Sase subiecti din zece vad globalizarea ca pe un fapt bun, īn timp de doar unul din cinci o vede ca pe un lucru negativ si doar unul din zece este absolut convins ca va avea beneficii de pe urma sa.
  • Viziunea pozitiva s-a accentuat īn ultimul an, īn special īn America de Nord si īn Europa.
    Cetatenii tarilor mai sarace asteapta ca globalizarea sa le aduca beneficii atāt economic, cāt si īn alte domenii. Exista, de asemenea, si opinii conform carora globalizarea va provoca saracie si va duce la scaderea numarului de locuri de munca din propria tara. īn special īn tarile G7, majoritatea cetatenilor considera ca tarile mai sarace vor profita mai putin decāt cele bogate din acest proces.
    Sondajul World Economic Forum s-a defasurat pe un lot de 25.000 de repondenti din 25 de tari, īntre octombrie si decembrie 2001, si a fost condus de insitute respctabile din fiecare tara, sub supravegherea Environics International Ltd.

Cei mai īnfocati suporteri ai globalizarii sunt tarile din Europa, America de Nord si partea saraca a Asiei. Tarile care se opun cel mai puternic sunt Turcia si Argentina. Gradul de acceptare a globalizarii ca pe un fapt pozitiv a crescut, īn special īn America de Nord si Europa (cele mai remarcabile fiind Germania si Coreea de Sud) si a scazut īn cinci tari, cel mai vizibil īn Turcia.

Majoritatea persoanelor care au raspuns chestionarului prevad o īmbunatatire a opt dintre cei 15 factori despre care au existat īntrebari: acces la piata mondiala, bunuri mai iefine, o viata culturala mai buna, cresterea calitatii vietii, īntarirea drepturilor omului, īntarirea economiei nationale si un venit propriu mai mare.

Exista, totusi, si voci care prevad ca efectele vor fi grave, mai ales din punct de vedere al mediului, al saraciei si al numarului de locuri de munca, afirmānd ca se vor accentua deosebirile dintre clasele sociale. Se mai ridica probleme si īn sfera pacii mondiale, a stabilitatii, drepturilor muncitorilor si a calitatii muncii. Cel mai tare īngrijoreaza problemele legate de mediu, despre care se considera ca va fi deteriorat.
Un repondent din doi īn toate cele 25 de tari abordate nu este de acord cu ideea ca globalizarea va ajuta īn mod egal tarile sarace si cele bogate.

Aceasta viziune, a inegalitatii, este si mai rapāndita īn tarile G7 - 60%, dar este contrazisa de catre chiar cetatenii tarilor mai sarace. Cei care manifesta pasnic īmpotriva globalizarii sunt acceptati de 50% dintre subiectii din jumatate dinte cele 25 de tari.
Fiecare studiu national a cuprins 1.000 de adulti si a fost realizat atāt fata īn fata, cāt si telefonic. Gradul de acuratete este de 3%.[ Editorial ] | [ Cover Story ] | [ e-Business ] | [ e-Technology ] | [ Education & HR ] | [ Events ] | [ e-Shore Magazine ]